Skip to Content
OVDE PRONAĐITE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VLAZI.
ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Pronađite odgovore na pitanja o vlazi i našim upijačima vlage, koja je idealna vlažnost vazduha kod kuće, kako možete prepoznati višak vlage ili kako upijač vlage radi.

Ako vlaga nema gde otići, ona se skuplja na najhladnijim mestima (na prozorima, u negrejanim ili  prostorijama sa lošom izolacijom). Prvi znak prekomerne vlage je kondenz na prozorima i osećaj hladnoće u prostoriji. Ukoliko ne rešite problem prekomerne vlage na vreme, ona može uzrokovati alergije i druge zdravstvene probleme, kao i razvoj buđi, otpadanje tapeta i skidanje boje sa zidova, ustajali miris i žute mrlje na odeći.

Vlaga može doći od spolja, kroz otvorene prozore ili vrata, kroz temelje i zidove ili zbog različitih ljudskih aktivnosti u kući. U proseku, jedna porodica za vreme svakodnevnih aktivnosti (poput kuvanja, pranja ili kupanja) dnevno proizvede 12 litara vodene pare. Tokom hladnijeg perioda godine, dok pokušavamo da našu kuću održimo toplom i ne provetravamo je, na taj način svu vlagu zadržavamo u kući.

Upijač vlage je uređaj koji kontroliše nivo vlage. Njegova upotreba pruža učinkovitu pomoć pri visokoj vlazi u Vašim prostorijama, jer apsorbira prekomernu količinu vode i neutrališe neprijatne mirise kako bi imali čisti vazduh i savršenu atmosferu kod kuće. Ako se pitate kako smanjiti vlagu u domu, Ceresit upijač vlage je savršeni izbor za Vas.

Na osnovu veličine prostorije i količine vlage, Ceresit nudi različite upijače vlage. Za prostorije do 20m² ili do 40m², i za prostorije sa velikom vlagom preporučujemo Ceresit AERO 360° uređaj kao najučinkovitiji upijač vlage. Smanjuje višak vlage 40% efikasnije*. Za punjenje ovog aparata je potrebna jedna AERO 360° tableta. Mirisne sachete učinkovito eliminišu višak vlage u malim prostorima, poput ormara i ormarića za cipele.

* U poređenju sa Henkelovim standardom

Upijač vlage počinje raditi odmah nakon montaže, odnosno čim tableta koju ste stavili u aparat dođe u kontakt sa vlagom. Zahvaljujući izuzetno aktivnim kristalima tablete, Ceresit upijač vlage otklanja vlagu iz vazduha i pretvara je u vodu. Primetićete da se voda skuplja na dnu posudice aparata. Tokom procesa otklanjanja vlage, tableta se postepeno smanjuje sve dok se u potpunosti ne istopi. Naši upijači vlage su sigurni jer za njihov rad nije potrebna struja. Ceresit upijači vlage će Vam pomoći da regulišete vlagu u domu.

Budući da naši upijači vlage nisu na struju, oni ne proizvode buku dok rešavaju Vaše probleme sa vlagom. Iako nisu na struju, jako su efikasni.

Ceresit upijači vlage mogu se koristiti u bilo kojoj prostoriji u kući gde imate problem sa viškom vlage. Kućna vlaga zahvata prostorije poput podruma, kupatila, kuhinje, garaže, spavaće ili dnevne sobe. Budući da Ceresit uređaji ne podrazumevaju korišćenje struje, moguće ih je koristiti u pokretnim kućicama, vikendicama, na brodovima.

Za najveću efikasnost i najbolje rezultate, Ceresit upijač vlage je potrebno postaviti barem 10cm od zidova. To osigurava dovoljnu cirkulaciju vazduha oko uređaja da bi se otklonila vlaga. Preporučljivo je držati upijač vlage van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Takođe, bitno je ne stavljati aparat uz izvore grejanja jer bi to uticalo na performanse aparata.

 Za prostorije do 20m² ili do 40m², i za prostorije sa velikom vlagom preporučujemo Ceresit AERO 360° uređaj. Za male prostorije, poput ormara i ormarića za cipele, mirisne sachete su idealne za učinkovito eliminisanje viška vlage.

Bilo koji od Ceresit upijača vlage može biti smešten u kupatilo za borbu protiv vlage. Proizvod pomaže pri uklanjanju mirisa i vlage iz prostorije uopšteno, ali neće sprečiti parenje kupatila tokom ili nakon tuširanja ili kupanja. 

Ukoliko koristite AERO 360° kako biste kontrolisali vlagu, prve kapljice se mogu pojaviti u roku od 12 sati, u zavisnosti od stepena vlage i temperature odgovarajuće prostorije. Jedno punjenje (tableta) traje do 3 meseca u prostorijama do 20m² (sa jednim uređajem) ili 40m² (sa dva uređaja). 

U zavisnosti koji od upijača vlage koristite, punjenje će trajati 2 ili 3 meseca. Ukoliko koristite Ceresit AERO 360°, tableta će trajati 3 meseca u prostoriji do 20m² (sa jednim uređajem) ili 40m² (sa dva uređaja). 

Dopuna uklanja vlagu u vazduhu i pretvara je u slanu tečnost (vodu). Tokom ovog procesa dopuna se postepeno smanjuje sve dok se potpuno ne otopi. Ukoliko koristite Ceresit AERO 360°, tableta će trajati 3 meseca u prostoriji do 20m² (sa jednim uređajem) ili 40m² (sa dva uređaja).

Kako bi se osigurala učinkovitost, naš uređaj Aero 360° ima pokazatelj - kada nivo slane vode dostigne crveni indikator, treba zameniti dopunu.

Kada se tableta u potpunosti istopila i kada je posudica ispunjenja sa tečnošću, treba je isprazniti u WC šolju. Tečnost iz posudice aparata nije preporučljivo koristiti za zalivanje biljaka.

 Višak vlage u zatvorenim prostorima uzrokuje neprijatne mirise. Kako biste kreirali pogodnu klimu u Vašem domu i uklonili neprijatne mirise, preporučujemo Vam korišćenje Ceresit Stop vlazi proizvoda. Ukoliko želite otklonite neprijatne mirise ali i kreirate ugodan osećaj u domu, preporučujemo Vam korišćenje Aromatherapy: mirišljave dopune za aparate.

Za male prostore poput ormara, ladica, ormara i ladica za cipele, Ceresit Sachete su idealno rešenje. Pomažu u borbi protiv vlage i pri tome otpuštaju prijatan miris.

Ceresit upijači vlage su jednokratni apsorberi vlage, koji pritom otpuštaju prijatan miris. Oni smanjuju suvišnu vlagu u malim prostorima (kao što su ormari, ormarići i police za cipele) sprečavajući izlivanje vode.

Da biste ih koristili, jednostavno izvadite vrećicu iz ambalaže i postavite je s belom stranom prema gore ili je okačite u željeni prostor. Nemojte dopustiti da bela strana dođe u dodir sa tkaninom. Vrećica počinje raditi čim se izvadi iz pakovanja. Voda ostaje unutar vrećice i pretvara se u gel. Kada se sadržaj vrećice potpuno pretvori u gel, bacite staru vrećicu i zamenite je novom.

Moglo bi vas takođe zanimati

 • 3 min čitanja
  Pronađite koji je najbolji nivo vlage za vaš dom

  Vlaga je važna za vaše zdravlje.

 • 3 min čitanja
  5 razloga zašto imate problem s vlagom

  Otkrijte šta uzrokuje višak vlage u vašem domu.

 • 3 min čitanja
  Buđ, alergije i druge negativne posledice vlage

  Prvi pokazatelj povećane vlažnosti je lični osećaj.