Skip to Content
Previše ili premalo vlage može ugroziti vaše zdravlje.

DA LI JE VLAGA ZDRAVA? OTKRIJTE.

VLAGA JE NEOPHODNA, ALI KOJI NIVO VLAGE SE SMATRA IDEALNIM?

Vodena para u vazduhu je vlaga. Najčešće je ne možemo videti, ali se nekad javlja u obliku magle. Njeni efekti su vidljivi, npr. kondenzacija (kada se višak vlage u vazduhu pretvori u vodene čestice na hladnim površinama). Vazduh može imati ograničenu količinu vlage u sebi, zavisno od nivoa temperature. Stvarni nivo vlažnosti vazduha se meeri relativnom vlažnošću, u procentima, gde 0% znači potpuno odsustvo vlage, a 100% maksimalni nivo pare koji vazduh može zadržati na datoj temperaturi. Što su temperature niže, to je i niži maksimum vlage u vazduhu.

Dobar nivo vlažnosti varira između 50% i 60%. Održavajući ovaj nivo vlažnosti obezbedićete najbolju klimu u vašem domu.

 

Posledice na zdravlje zbog niske vlažnosti

Kada nivo vlažnosti padne ispod 40% stvara se suva klima Na niskim temperaturama, niska vlažnost će isušiti kožu i stvoriti neprijatnu i iritaciju.

 

Posledice na zdravlje zbog visoke vlažnosti

S druge strane, kada je nivo vlažnosti preko 65%, stvara se vlažna klima. Vlaga će se pojaviti u uglovima kuće, a kondenzacija na prozorima, što za posledicu ima propadanje, pojavu buđi, bakterija i drugih negativnih posledica koje se lako šire. Nivo vlažnosti preko 70% često uzrokuje pojavu grinja, malih, oku nevidljivih buba, koje žive u nameštaju; krevetima, tepisima, odeći. Sve ovo može pogoršati simptome alergija i astme.

Zdrava klima vam osigurava ugodniji život, obezbedite je kontrolisanjem vlage.

Klima u vašem domu igra važnu ulogu za dobrobit vaše porodice. Jako je bitno održavati dobar nivo vlažnosti zraka, kako biste obezbedili nabolji komfor. Ako ste otkrili ili sumnjate da imate višak vlage, iskoristite upijač vlage, koji će vam pomoći da kreirate savršenu klimu u vašem domu.

Moglo bi vas takođe zanimati