Skip to Content
Borite se sa viškom vlage jer zima uskoro dolazi!

STIŽE ZIMA: 4 NAČINA KAKO SE BORITI SA VIŠKOM VLAGE

VLAŽNOST U ZIMSKOM PERIODU MOŽE PREDSTAVLJATI PROBLEM.

Zimski period donosi kišu i hladno vreme. Kako bi zadržali toplinu, pri pravljenju kuće vodi se računa o izolaciji i energetskoj efinasnosti. Bez prirodne cirkulacije vazduha, spoljašnji vazduh ne može ući, i višak vlage ostaće zarobljen unutra. Šta uraditi kako bi kontrolisali nivo vlažnosti tokom zime?

1. Kontrolisanje izvora vlage

Kontrolišite mašine za veš i rerne, kako biste osigurali da se vruć i vlažan vazduh iz mašina ne meša sa, već takvim, vazduhom u kući. Koristite ventilaciju u kupatilima i kuhinjama, kako biste sprečili stvaranje kondenzacije.

2. Provetravanje prostorija tokom zime

Hladan vazduh sadrži manje vode, a samim tim i vlage. Kada hladan vazduh uđe u kuću, on će smanjiti nivo vlažnosti. Ovo se dešava u starim kućama, ali u novim treba napraviti rupe za ventilaciju ili redovno otvarati vrata kako bi vazduh cirkulisao, i kako bi se održao potrebni nivo vlage u domu.

Redovno provetravanje prostorija će vam pomoći da postignete pravi nivo vlažnosti.

3. Zagrevanje

Treći način kontrole nivoa vlažnosti je promena temperature. Zagrevanje prostorija može smanjiti relativnu vlažnost vazduha obzirom da više temperature mogu sadržati više vode. Ovo će staviti vlagu pod kontrolu, jer će izbalansirati temperaturu i višak vlage koji se nalazi u zraku.

4. Postavljanje upijača vlage

Razmislite o postavljanju upijača vlage u kući kako bi kreirali prijatnu klimu u vašem domu.

U spavaćoj sobi možete imati pravi nivo vlažnosti, ako postavite upijač vlage.

Zapamtite ove savete i možete zaustaviti probleme sa vlagom.

Moglo bi vas takođe zanimati