Skip to Content
Uzroci vlage
Saznajte koji su uzroci viška vlage u vašem domu.

Šta uzrokuje višak vlage?

Često se možete zapitati odakle vlaga u vašem domu. Niske temperature i kišno vreme, glavni su uzročnici stvaranja viška vlage u domovima. Dodatno, tročlana porodica u proseku proizvede 12 litara vodene pare dnevno koja kao takva povećava vlažnost. Štiteći dom od lošeg vremena, zadržavamo vlagu unutra. Pored ovih, postoje i mnogi drugi faktori koji uzrokuju povećanje vlažnosti vazduha. Saznajte koji su, kako ih sprečiti i kontrolisati, kako biste zadržali ispravan nivo vlage u vazduhu. 

Prepoznajte uzročnike stvaranja vlage

Prolazak vode

Zidovi na kućama su porozni, što znači da imaju mikro rupice. Spolja vlaga može jednostavno proći kroz njih, naročito kada je vlažno vreme. 

Kondenzacija

Razlike u temperaturi, u kombinaciji sa lošim protokom vazduha uzrokuju stvaranje kondenzacije; kapljica vode na prozorima i zidovima. 

Pukotine

Voda može proći kroz male pukotine koje se pojavljuju na izolaciji na zidovima i temeljima. 

Curenje vode

Česma koja kaplje, curenje iz mašine za veš ili mašine za sudove može uzrokovati stvaranje viška vlage i oštetiti zidove i podove. 

Kućne aktivnosti 

Kupanje, tuširanje, kuvanje, sušenje odeće, brisanje podova i slično uzrokuju stvaranje viška vlage. Tročlana porodica proizvede više od 12l vodene pare dnevno. 

Saznajte više o uzrocima stvaranja vlage

  • 3 min čitanja
    5 razloga zašto imate problem s vlagom

    Otkrijte šta uzrokuje višak vlage u vašem domu.

  • 3 min čitanja
    Pronađite koji je najbolji nivo vlage za vaš dom

    Vlaga je važna za vaše zdravlje.