Skip to Content
Saveti, kako kontrolisati nivo vlažnosti i njene posledice.

STIŽE SEZONA VISOKE VLAŽNOSTI: SAVETI KAKO KONTROLISATI VLAGU U KUĆI

KONTROLISANJE VLAŽNOSTI TOKOM PERIODA VISOKE VLAGE.

Ljudi često opisuju zimski vazduh kao "suv", a letnji kao "težak". Ovaj osećaj je rezultat nivoa vlage prisutnog u vazduhu. Ipak, u zimskom periodu se najčešće javljaju posledice povišene vlažnosti u kući.

Optimalan nivo vlažnosti će osigurati blagostanje u vašem domu. U nastavku se nalaze tri saveta, kako na najbolji način kontrolisati vlagu u vašem domu.

1. Povećajte protok vazduha

Problemi sa viškom vlage tokom zime su češći, obzirom da su kuće više zatvorene, kako se ne bi gubila toplota. Povećanje protoka vazduha ventilatorom ili klimom, može biti od pomoći. Prozračite kuću na  5 - 10 minuta ujutru i uveče, i zamenićete vlažni vazduh sa hladnim, suvim vazduhom.

2. Obratite pažnju na to kako ostavljate stvari

U slučaju previsoke vlage, preko optimalnog relativnog nivoa vlažnosti (između 50% i 60%), postoji opasnost po zdravlje. To se dešava zbog pojave buđi, koja se može razviti u roku od dva dana. Kako bi je kontrolisali, razmislite o tome kako ostavljate kišobrane, kabanice i slično, naročito u malim prostorijama.

3. Promenite dnevne navike

Koristan savet, kako držati vlagu pod kontrolom je da, barem malo, promenite dnevne navike. Npr. stavite poklopac na šerpu, uključite aspirator dok kuvate, tuširajte se kraće i manje vrućom vodom, nemojte sušiti veš u sobama i nemojte uključiti maksimalnu paru kada peglate, jer će ta vlaga bez ispravne ventilacije ostati zarobljena u prostorijama.

Sušenje veša u kući povećava vlagu i može stvoriti neprijatne mirise.

4. Postavite upijač vlage

Kako bi kontrolisali vlagu u zimskom periodu, razmislite o postavljanju upijača vlage u svoj dom. Ovaj aparat će vam pomoći da uklonite višak vlage i kreirate optimalan nivo vlažnosti u prostorijama kao što su kupatila ili podrumi.

Podrume je teško provetravati i često imaju problem sa viškom vlage. Upijač vlage će vam pomoći da taj problem stavite pod kontrolu.

Kada počne zima, zapamtite ove korisne savete za rešavanje viška vlage u kući.

Moglo bi vas takođe zanimati