Skip to Content
Kondenzacija može uništiti vašu imovinu.

SAČUVAJTE VAŠ DOM OD KONDENZACIJE I NJENIH POSLEDICA

ŠTA JE KONDENZACIJA I KAKO NASTAJE?

Da li ste primetili kapljice na prozorima ili na dodir osećate vlagu u zidovima? Problem je kondenz koji može imati posledice na vaš dom.

Posledice kondenza se javljaju po hladnom vremenu, kada je previše vlage zatvoreno u kući ili kada dolazi do sudara toplog i hladnog vazduha. Kada dođe do kontakta toplog vazduha i hladnih površina, vazduh brzo se hladi i otpušta vodu koja se pretvara u male kapljice, koje možete videti na prozorima u kući.

Kondenzacija može biti jako dosadna, pojavljuje se na prozorima kao kapljice ili čak i led. Ona je posledica viška vlage u vašem domu ili razlike u temperaturi unutar i izvan kuće. Zamagljena stakla na prozorima/vratima su takođe jedan od simptoma da imate problem sa vlagom.

Jedna od najčešćih posledica je buđ koja se razvija na plafonu, zidovima, prozorima i sličnim mestima koji nemaju dovoljan protok vazduha. Pored toga, druge posledice mogu biti otpadanje boje ili tapeta sa zidova, vlaga na podrumskim zidovima.

 

Kako sprečiti stvaranje kondenza?

Svakodnevnim radnjama kao što su kupanje, kuvanje, sušenje veša i slično, prosečna osoba kreira približno 4l vodene pare po danu. Ukoliko ova vlaga ostane zarobljena u kući, upija se u zidove i plafone, sa kojih može kapati na pod ili nameštaj što može ostaviti velike posledice. 

Zaustavite stvaranje kondenza na prozorima uz pomoć upijača vlage.

Kako izbeći stvaranje kondenza?

To može biti lako ako pratite sledeće korake: koristite aspirator kada kuvate, i šerpe poklopite kada je to moguće, ako je moguće uključite ventilator u kupatilu, nakon tuširanja ili očistite mokre površine, i na kraju nabavite upijač vlage.

Ovi aparati će vam pomoći da uklonite višak vlage iz vašeg doma. Možete ih koristiti u kupatilu, kuhinji ili bilo kojoj drugoj prostoriji.

Moglo bi vas takođe zanimati