Skip to Content
Otkrijte razloge viška vlage u vašem domu.

PET RAZLOGA ZAŠTO KOD KUĆE IMATE PROBLEM SA VIŠKOM VLAGE

ŠTA UZROKUJE VLAGU?

Često se možete zapitati, odakle vlaga u vašem domu. Ne postoji samo jedan razlog za to, već više faktora koji mogu dovesti do povećanja nivoa vlage u vašem domu. Ali zašto se to desilo baš u vašoj kući? Šta uzrokuje vlagu?

1. Prolazak vlage kroz zidove

Vlaga prolazi kroz male pukotina na zidovima kuća, što rezultira pojavom vlage. Ovo se, posebno, dešava kada je vlažno vreme.

2. Kapilarna vlaga, zbog loših temelja

Kada su temelji u konstantnom kontaktu sa vodom, vlaga može prodreti kroz zidove, do čak 1,5m u visinu.

3. Curenje vode

Prisustvo viška vode može rezultirati pojavom vlage, npr. česma koja kaplje, curenje iz mašine za veš ili mašine za sudove, može uzrokovati stvaranje viška vlage i pojavu buđi.

4. Kondenzacija vodene pare

Nivo vlage zavisi i od razlika u temperaturi unutar različitih prostorija. U kombinaciji sa lošim protokom vazduha, zbog vlage će se pojaviti kondenzacija na prozorima ili zidovima.

5. Dnevne kućne aktivnosti

Jedna tročlana porodica prosečno proizvede 12l vlage dnevno. Tuširanje, kuvanje, pranje i sušenje odeće su jedni od primera aktivnosti koje stvaraju vlagu. 

Tuširanje je jedna od redovnih aktivnosti koja uzrokuje povećanje vlage.

Sada kada znate šta uzrokuje višak vlage, možete sprečiti njeno nastajanje. Neki od ovih primera zahtevaju adaptacije, ali neke se mogu lako rešiti uz pomoć odstranjivača vlage.

Moglo bi vas takođe zanimati