Skip to Content
Vlažnost vazduha je važna za zdravlje.

OTKRIJTE IDEALAN NIVO VLAGE ZA VAŠ DOM

KOJI JE IDEALAN NIVO VLAGE ZA VAŠ DOM?

Izuzetno je važno znati idealnu temperaturu i vlažnost vazduha za vaš dom, kako biste izbegli probleme sa domaćinstvom ili zdravljem vaše porodice. Previsok ili prenizak nivo vlažnosti može imati negativne uticaje na zdravlje.

Nivo vlage i temperatura su osnova merenja relativne vlažnosti vazduha. Meri se od 0% do 100% gde nula znači da ne postoji vlaga u vazduhu. Iako su nivo temperature i vlažnosti stvar lične preferencije, istraživanja su pokazala da je prosečan nivo vlage u prostorijama 50% do 60%, sa temperaturom između 19°C do 24°C. Nivo vlažnosti vazduha neće samo zavisiti o vremenskim uslovima i lokaciji, već i od različitih kućnih aktivnosti, kao što su kuvanje, peglanje, kupanje, sušenje veša i sl.

Visok nivo vlažnosti pokazuje da je u vašem domu previše vlage koja može prouzrokovati štetu u domaćinstvu. Vizualni test je jedan od najlakših načina da to proverite. Kondenzacija na prozorima je lako vidljiva, a može se pojaviti svuda, poput kupatila, kuhinje ili na bilo kojoj drugoj staklenoj površini.

Još jedan od znakova visoke vlažnosti su mrlje od vlage, buđ, odlepljene tapete, boja koja otpada i sl.

Može se pojaviti i ustajali miris vlage, te na kraju povećati broj alergija u vašoj porodici.

Upijač vlage vam može pomoći da postignete idealan nivo vlage u vašem domu.

Kao što smo mogli videti, relativan nivo vlažnosti može biti rezultat više faktora. I previsok i prenizak nivo vlažnosti može napraviti probleme vašem domu i porodici, pa o tome treba voditi računa što je više moguće. Ako niste sigurni kako postići idealan nivo vlažnosti, upijač vlage će vam pomoći. Smanjiće višak vlage i poboljšati klimu u vašem domu.

Moglo bi vas takođe zanimati