Skip to Content
Tipična mesta gde se javljaju posledice viška vlage.

5 ZNAKOVA DA IMATE VIŠAK VLAGE U VAŠEM DOMU

DA LI IMATE VIŠAK VLAGE U VAŠEM DOMU?

Jeste li se ikada zapitali, šta je taj ustajali miris u kupatilu ili crne tačke koje su se pojavile na zidu u kuhinji? Velike su šanse da u kući imate povećanu vlažnost. Otkrijte, šta su najčešći znakovi da imate višak vlage u vašem domu i koja su tipična mesta gde možete pronaći njene posledice.

1. Kondenzacija na prozorima

Kondenz se razvija kao posledica viška vlage, na vlažnim površinama, jako često se pojavljuje na i oko prozora. Kada hladan vazduh dodirne prozor, kondenz će se pojaviti, a neretko i buđ oko prozorskih okvira.

2. Oštećenja na zidovima i plafonima

Pukotine ili boja koja otpada, tapete koje se odlepljuju i sl, mogu značiti da imate višak vlage u vašim zidovima/plafonu. Tu možete otkriti i početak razvoja buđi. Buđ na plafonima često se otkrije zbog diskoloracije boje. Buđ na zidovima može biti nezgodna, jer se može razviti ispod tapeta ili izolacije.

Boja koja otpada ili tapete koje se odlepljuju su znakovi da možda imate problem sa viškom vlage.

3. Miris buđi i vlage

Nameštaj ne bi trebalo držati blizu zidova, jer smanjuje protok zraka i stvara kondenzaciju. Ako je nameštaj naslonjen na zid, buđ će preći na kauče i tako stvoriti neugodne mirise. Drveni nameštaj, takođe, privlači razvoj buđi, jer upija vlagu iz zraka.

4. Buđ u kupatilu i kuhinji

Kada nema dovoljno protoka vazduha u malim prostorijama kao što su kupatila ili kuhinje, javlja se višak vlage. 

Ako imate problem sa bilo kojim od ovih znakova, iskoristite upijač vlage i kreirajte idealnu klimu u vašem domu.

Kupatila su često najvlažnije prostorije u kući. Upijači vlage pomažu da se i u tim prostorijama ukloni višak vlage.

5. Redovne kućne aktivnosti

Tročlana porodica, u proseku, dnevno proizvede 12l vodene pare. Kupanje, tuširanje, kuvanje i sušenje odeće, neki su od primera koji uzrokuju vlagu.

Moglo bi vas takođe zanimati