Skip to Content
Posledice povećane vlažnosti.

TRI POTENCIJALNE POSLEDICE VIŠKA VLAGE KOD KUĆE

VIŠAK VLAGE MOŽE IMATI NEGATIVNE POSLEDICE NA VAS I VAŠ DOM.

Kontinuirano visok nivo vlažnosti može imati negativne posledice. Možda biste pomislili da to nije problem o kojem treba brinuti, ali je istina da visoka vlažnost može izazvati ozbiljne štete u vašem domu.

1. Oštećenja imovine

Prostorije sa visokim nivoom vlažnosti, kao što su kupatila, kuhinje ili podrumi, imaju najveće šanse da trpe oštećenja zbog vlage. Mali prostori kao što su ormarići, ladice i sl. se retko provetravaju, pa hrana ili odeća koja se nalazi u njima, često bude žrtva buđi. Druga posledica povećane vlage je kondenzacija na prozorima. Ovaj višak vlage često može stvoriti buđ između prozora i zida.

Buđ je jedna od najčešćih posledica viška vlage.

2. Posledice na zdravlje

U prostorijama gde je vlaga povišena, buđ se lako i brzo razvija. Ne samo da ošteti vašem domu, već stvara klimu pogodnu za alergije. Uobičajni simptomi mogu biti iritacija kože i respiratorne infekcije. Vlažna klima često privlači i grinje koje pomažu razvoj alergija.

3. Posledice na fizičko i psihičko blagostanje

Naša percepcija temperature je usko povezana sa nivoom vlažnosti vazduha. Često možemo pogrešno proceniti temperaturu u prostoriji, ukoliko je vlažnost visoka - tada najčešće osećamo da je temperatura viša ili niža od stvarne.

Ukoliko imate problema sa vlagom, ne oklevajte da postavite upijač vlage u svoj dom, te tako osigurate zadovoljavajući nivo vlage.

Ukoliko imate višak vlage u podrumu, možete postaviti upijač vlage kako biste sprečili potencijalne štete.

Moglo bi vas takođe zanimati