Skip to Content
Ozbiljne posledice buđi i kako ih se rešiti.

BUĐ: MRAČNA STRANA VLAGE

SVE ŠTO TREBA ZNATI O BUĐI I NJENIM POSLEDICAMA

Buđ je tip gljivice, različita od biljaka ili životinja, koja raste u sićušnim sporama koje plutaju vazduhom. Za rast joj je potrebna voda, što je razlog zašto se razvija u vlažnim prostorijama. To znači da višak vlage u vašem domu može uzrokovati pojavu buđi.

U vlažnim prostorijama vaše kuće, može se stvoriti pogodno okruženje za pojavu buđi.

Šta uzrokuje pojavu buđi?

Povišena vlaga može uzrokovati pojavi buđi i drugih gljivica. Tamo gde je povišena vlaga, veće su šanse za pojavu kondenzacije, koja omogućava akumulaciju vode. Ako se ova voda ne može osušiti ili nema gde otići, počinje se upijati u sve površine i razvija se u ovaj otrovni fenomen - buđ. Opšte pravilo je - ako je vlaga iznad 70%, može se pojaviti buđ ili druge gljivice.

Buđ možete lako otkriti, obzirom da se može videti i/ili osetiti, na fugama, vlažnim zidovima, plafonima i sl. Nekada je možete osetiti, bez da je vidljiva, što otežava proces uklanjanja, ali nemojte nikada ignorisati, jer to može značiti da je u vazduhu dovoljno vlage za njen razvoj.

 

Kako prepoznati buđ?

Buđ može oštetiti Vaše stvari, tako što se pojavljuje na svim vlažnim mestima u Vašem domu: u tuš kabini, na plafonu ili na zidovima. Može biti pogođena boja na Vašim zidovima, ali i nameštaj. Međutim, buđ ne utiče samo na vaše kućne površine, već i na Vaše zdravlje. Izlaganje buđi najčešće izaziva alergijske reakcije kao što su svrab kože, kijanje, kašalj i nazalna zagušenja.

 

Kako se rešiti buđi?

Poprilično se lako rešiti buđi: očistite područje koje je pogodno za Ceresit STOP Vlazi aparat. Ali kako sprečiti da se buđ ponovno pojavljuje? Kako biste to uspeli, morate izbeći previše vlage u Vašem domu i pokušati održavati unutrašnje površine suvim. Održavanje vlažnosti ispod 60% je savršena mera za izbegavanje buđi. Upijači vlage su jako korisni u ovim situacijama.

Moglo bi vas takođe zanimati